3.6.09

Saltícids

Fitxa tècnica:

Regne: Animalia
Fílum: Arthropoda
Classe: Arachnida
Ordre: Araneae
Secció: Entelegynae
Superfamília: Salticoidea
Família: Salticidae
Nombre d'espècies: 5.000
Tamany: 2-12mm
Alimentació: Predadors
Impacte: Beneficioses e inofensives.



Es caracteritzen per la seva capacitat de fer grans salts i la seva bona vista, una de les millors entre els artròpodes, capacitats que usen per caçar o per desplaçar-se amb molta precisió.

Viuen en una gran varietat d'hàbitats. L'aranya trobada a més altitud és un saltícid, i l'observació es va fer en una expedició a l'Everest.

Són unes aranyes generalment de mida petita o mitjana, amb molt de pèl i presentant una gran varietat de dibuixos i colors. Les podem distingir pel seu patró d'ulls molt característic; són 8 ulls força desiguals i disposats en 3 fileres. En la fila del davant destaquen els dos ulls centrals amb una grandària excepcional.

Són generalment diürns i uns caçadors molt actius. En les potes tenen un sistema hidràulic ben desenvolupat que actua mitjançant un canvi en la pressió de la sang. Això les permet saltar sense la necessitat de tenir unes potes llargues com una llagosta. Quan han de saltar lliguen un filament de seda a qualsevol superfície i, si cauen per qualsevol raó, poden pujar una altra vegada pel fil de seguretat.



Si hom es dirigeix a un saltícid i li acosta lentament la mà podrà observar com dirigeix el cap i els seus gran ulls cap l'objecte. Aquest comportament que podem titllar de "curiós" ens mostra que l'animal s'interessa per allò que es mou aprop seu.

Els saltícids capturen la seva presa saltant-hi al damunt des de força lluny, i poden fer un bot des d'un lloc a l'altre amb gran precisió. En un bon salt poden recórrer trenta vegades la seva llargada de cos.

Cal destacar l'evolució morfològica que han realitzat algunes espècies aconseguint formes que els fan semblar formigues, escarabats, o pseudoescorpins, i algunes es confonen amb una arrel, un branquilló o un fragment de roca.



L'animal de les primeres fotografies és una femella de Icius, el segon animal que apareix és complicat d'identificar-ne l'espècie.

Fotografies: 10 de Maig del 2009 a les 10:58, Sentmenat (Icius)
05 d'Abril del 2009 a les 14:19, Sentmenat (última fotografia)



Enllaços d'interès: Saltícids a Wikipèdia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada